Indiase huwelijk

Indiase huwelijk

bridaalll

Door Madhu – Vandaag wil ik het met jullie hebben over de Indiase huwelijk zoals beloofd. Je hebt misschien weleens een Indiase trouwerij gezien op televisie, foto’s voorbij zien komen op internet of zelf een trouwerij meegemaakt. Maar weten jullie ook wat er voor –  tijdens en na het trouwen allemaal gebeurt en wat de rituelen betekenen? Ook benieuwd hoe een Indiase huwelijk in elkaar zit, lees dan snel verder.

jew

Vroeger werden zowel in India als in Nederland de partners altijd uitgezocht door de ouders/familieleden, maar tegenwoordig zijn ze daar wat vrijer in geworden en hebben de kinderen de vrijheid om zelf die keuze te maken met wie hij/zij wilt gaan trouwen. Nadat beide families het eens zijn met elkaar en de jongen/meisje goedgekeurd zijn wordt er advies gevraagd bij de priester. Aan de hand van de sterrenbeelden (Kundli) wordt er gekeken of de beide partners bij elkaar passen en wordt er verteld wanneer het de beste tijd is om te gaan trouwen.

ring

Hierna volgt de verloving. Beide families komen bij elkaar om deze verbintenis en blijdschap met elkaar te delen dit kan zowel groot als klein gehouden worden. Hier verloven beide partners met elkaar. Een verbondenheid die ze allemaal met elkaar aangaan. Een Indiase trouwerij is niet iets tussen twee mensen maar de families eromheen worden hierbij ook betrokken, makkelijk gezegd twee families gaan een relatie met elkaar aan.

Na de verloving is het een ritueel dat de bruid en bruidegom elkaar tot de dag van de trouwerij elkaar niet mogen zien. En de bruid mag in de tussentijd ook niet naar buiten gaan. Dit wordt gedaan om boze ogen te voorkomen van andere mensen en een betere relatie op te bouwen tussen de bruid en bruidegom voor later.

In deze periode wordt er veel tijd doorgebracht met de bruidegom en voornamelijk met de bruid. Er worden in de periode van de verloving tot het huwelijk veel feestjes in het huis gehouden om de blijdschap te vieren. Denk hierbij aan dansen, zingen, acteren en rollenspellen met het hele familie etc. Ook zijn dit de laatste dagen die zij doorbrengt in het huis van haar ouders en die worden op een mooie manier afgesloten met mooie en leuke herinneringen die ze meeneemt in haar nieuwe leven.

mehndi

De dag voor de bruiloft is de traditie dat de familieleden zowel de bruid als bruidegom insmeren met haldi (kurkuma). Dit ritueel wordt thuis gehouden dus de bruid in haat eigen huis en de bruidegom in zijn eigen huis. Dit wordt gedaan om de huid stralend te maken voor de grote dag.

Hierna wordt er mehndi (henna) gezet op de handen, voeten en benen van de bruid waarin de naam of letter van haar toekomstige man wordt gezet. In sommige families komt het ook voor dat er mehndi wordt gezet op de handen van de bruidegom. Mehndi wordt gezet voor de sier en liefde voor elkaar. Ze zeggen dan ook hoe donkerder de kleur van de mehndi, hoe dieper de liefde is voor elkaar.

Op deze dag wordt ook de chura (meestal rood witte armbanden) omgedaan bij de bruid, die pas na ongeveer een maand na het huwelijk eraf gehaald mag worden. Dit is een symbool voor een getrouwde vrouw.

mandap

Dan is het tijd voor de grote dag: De trouwerij. Dit is de dag dat de bruid en bruidegom elkaar na weken weer zien. De priester begint eerst samen met de bruidegom aan de pooja (bidden) tijdens het huwelijk (dit vindt plaats op de grond tegenover de agni (vuur), waar later de bruid aanschuift als de priester hier een teken voor geeft. Dan bidden ze samen voor verbintenis, eeuwige trouw, gezondheid, kinderen en een mooie toekomst samen. Dit wordt gedaan door allerlei geloftes die de priester opnoemt. Na de pooja moeten de bruid en bruidegom 7 keer om het agni (vuur) lopen om alle besproken beloftes die ze hebben gemaakt tijdens de pooja te bevestigen.

Hierna volgen de belangrijkste rituelen van  het huwelijk die plaatsvinden door de bruidegom, dat is namelijk de mangalsutra (een zwart, gouden ketting) omdoen bij de bruid en de sindoor (rode poeder) plaatsen in het midden oftewel de scheiding van het hoofd van de bruid. De mangalsutra en sindoor zijn symbolen van een getrouwde vrouw waar alle geloftes aan verbonden zijn. Hierna is het huwelijk volledig afgerond en gaan het bruidspaar gezamenlijk zegenen halen bij de ouders en andere familieleden die aanwezig zijn.

Na de afronding van het huwelijk is het tijd om te feesten met de rest van de familieleden en vrienden. Er wordt flink gedanst, gegeten en gedronken.

Aan het einde van de dag wanneer alles afgelopen is wordt er afscheid genomen van de bruid, die het pand zal verlaten om een nieuwe start te maken in het huis van haar man. Dit wordt gedaan met rijstkorrels die zij over haar hoofd heen naar achteren gooit wanneer zij het pand verlaat en naar de auto loopt. Dit is een emotioneel moment voor de bruid en haar familie.

rr

Eenmaal aangekomen bij het huis van het bruidegom wordt het bruidspaar met open armen verwelkomt door bloemen en rituelen die plaatsvinden voordat zij naar binnen mogen komen. De bruid moet met haar rechtervoet een kom met rijst omgooien en in het sindoor, wat met water is gemengd lopen om vervolgens het huis binnen te stappen. Dit wordt gedaan zodat de bruid het huis met goede bedoelingen het huis binnen stapt en vreugde haalt in het huis. De dagen na het huwelijk zit het bruidspaar volgeboekt met mensen die langskomen om hen te feliciteren. Na een tijdje volgt het huwelijksreis.

yu

Dit was nog in het kort uitgelegd wat een Indiase huwelijk inhoudt, er is veel meer over te vertellen maar dan ben ik na 4000 woorden nog niet klaar. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen wat er allemaal gebeurt tijdens zo een huwelijk. Een tip die ik wil meegeven is dat een Indiase huwelijk geen goedkope huwelijk is dus als je er over zit na te denken of bent geïnspireerd, begin dan nu maar met sparen hihih

P.s Alle foto’s komen van Pinterest en ik heb bewust voor foto’s gekozen zonder gezichten van anderen wegens de privacy.

Ik ben benieuwd hoe jullie ideale bruiloft eruit ziet?

Advertenties

10 gedachtes over “Indiase huwelijk

  1. Ik begrijp wel waarom er een tijdsperiode is dat de partners elkaar niet zien, het klinkt wel allemaal als een heel vermoeiende dag met enorm veel voorbereiding (meer dan een typisch westers huwelijk). Kende voor dit artikel enkel de huidversiering en kleding, maar zag ook eens een doc waar er een heel groots huwelijksfeest werd gegeven door miljonairs – was echt gek!

    Liked by 1 persoon

  2. Leuke post. Sterrenbeelden vergelijken doet onze gezin ook ouders. Ik zou zelf heel klein en religieus trouwen. Met overig geld deels doneren aan armen. En deels huwelijksreis. Ik hoef niet per se mehndi te doen. Het hangt ook een beetje van je partner af.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s