Desi talk #2

Desi talk #2

Desitalk2

Door M&S – Een tijdje terug schreven wij onze eerste desi talk over nazar, ‘het boze oog’. Vandaag gaan wij het hebben over onze afkomst. Vaak wordt aan ons gevraagd waar wij vandaan komen. Het is overigens heel leuk om te horen wat mensen inschatten, de meest voorkomende antwoorden zijn toch wel: Marokkaans/Turks, Iranees/Afghaans en Pakistaans.  Ergens wel begrijpelijk, want zo op het eerste gezicht zijn de verschillen klein. Als wij zeggen uit India, dan denkt de één aan Indianen en de ander aan Hindoestanen uit Suriname. In deze tweede desi talk leggen wij in het kort het verschil uit tussen Indians, Hindoestanen en Pakistanen uit. Een grote vraagteken bij de mens. Vind je dit ook een interessant onderwerp om te lezen, lees dan verder.

Indians

Als eerst leggen wij uit wat Indians inhoudt: Indian is een algemeen woord voor mensen die uit India komen. Dus mensen die pure Indiase bloed in zich hebben waarvan de voorouders ook afkomstig zijn uit India. In Nederland is de benaming anders, hier noemen we mensen die afkomstig zijn uit India: Indiërs. De meeste mensen met een Indiase afkomst zijn licht van huidskleur. In India worden vele talen gesproken, de meest gesproken taal, zo een 40% is Hindi. Ook heb je verschillende geloofsovertuigingen; Hindu’s, Sikh’s en Moslims.

Onze ouders komen oorspronkelijk uit het noorden van India (Punjab). Hier zullen wij in Desi talk 3 meer over vertellen. Stay tuned!

Hindoestanen

Hindoestanen zijn mensen waarvan de voorouders uit India komen en de ouders uit Suriname. De voorouders gingen van India naar Suriname om daar voor Hollandse plantagehouders te werken. Op deze manier zijn zij in Suriname gesetteld en hebben hier alles opgebouwd. Veel Hindoestanen, waarvan de ouders uit Suriname komen, weten dus eigenlijk ook weinig van India en zijn meer betrokken tot het Surinaamse bevolking. Hindoestaanse mensen zijn wat donkerder van huidskleur en praten vaak Hindoestaans/Surinaams. Een groot overeenkomst tussen Hindoestanen en Indiase mensen die Hindu’s zijn, is het Hindoeïsme.

Pakistanen

Als laatst leggen wij uit wat Pakistanen inhoudt: Pakistan ligt aan de grens van Noord-India en is als land opgezet om Indiase-Moslims een eigen staat te geven. De Pakistaanse mensen zijn licht van huidskleur en de meest gesproken taal is Urdu. Een groot overeenkomst tussen Pakistanen en mensen uit India die in het Noorden wonen is de taal. Beide spreken Punjabi.

Wij hopen dat jullie nu een beetje beeld hebben gekregen wat deze drie bevolkingen inhouden en wat de grootste overeenkomsten zijn. Wij hebben geprobeerd om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen, zonder dat jullie er verward door raken.

Wordt jouw afkomst ook wel eens verkeerd ingeschat?

Advertenties

16 gedachtes over “Desi talk #2

  1. Interessant ja! Heel toevallig had ik het hier afgelopen week nog met mijn vriend over. Ik wist ineens niet wat het verschil tussen Indiërs, Indonesiërs of indianen was. En of er wel een verschil was.
    Mijn vriend is Surinaams, maar is ook deels indiaans en chinees. Zelf ben ik half Nederlands en half Duits.

    Liked by 1 persoon

  2. Interessant en ik wist een hoop niet. Mijn afkomst wordt nog wel eens verkeerd ingeschat, dit en dat sommige mensen mij nog steeds verbaasd aankijken en zeggen: jij spreekt goed Nederlands…Ik rol met mijn ogen, ik blijf rollen…

    Of de neef van mijn buurman ken een Turkse vrouw ken jij haar ook? rollen maar…hahaha

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s