Desi Talk

Desi Talk

Nazar2

Door M&S – Wij kunnen ons voorstellen dat je geen idee hebt wat de titel inhoudt. Wij horen je al denken..Desi? Het was toch Indian2day. Jazeker desi (met een korte e) is een ander woord voor Indian. Vandaag willen wij een nieuw soort artikel uitproberen en willen wij met jullie desi talk houden. Als het jullie bevalt willen wij elke maand kletsen over een onderwerp. Dit hoeft niet per se gelinkt te zijn aan India, maar af en toe proberen wij dat wel terug te laten komen. In deze eerste desi talk willen wij het hebben over ‘Nazar’ Het boze oog. Lees verder en klets met ons mee.

Nazar1

Het boze oog komt in veel culturen voor en bestaat al onwijs lang. Elk cultuur heeft een eigen benaming voor dit fenomeen. Voor dit artikel houden wij de term boze oog aan. Dit is een gedachtengang wat gepaard gaat met een soort blik wat je hebt, wat gevolgen heeft voor degene die het treft. Je zou kunnen zeggen dat het degene schade oplevert. Dit hoeft overigens niet altijd een persoon te zijn, dit kunnen ook dieren en objecten zijn. Het bron blijft namelijk hetzelfde; de blik van het oog.

Hoe wordt het veroorzaakt?
Grofweg kun je het boze oog onderverdelen in twee categorieën:
1. Boze oog uit bewondering: In dit geval is het meestal niet bedoeld om een boze oog te geven. Hierbij bewonder je iets of iemand, denk aan iemand die super mooi is opgemaakt of dat iemand een prachtige jurk aan heeft dat ontzettend goed staat. Het is dus een blik van bewondering of vreugde die net iets te overmatig is.
2. Boze oog uit afgunst en jaloezie: Deze vorm is het bekendst en dit houdt simpelweg in dat de ander uit een jaloerse perspectief kijkt. Deze persoon gunt het jou eigenlijk niet.

Wat kun je er tegen doen?
Oke, je hebt het gevoel dat je ‘’slachtoffer’’ bent geworden van het boze oog. Wat kun je er dan tegen doen en kun je jezelf op voorhand al beschermen. In Arbische landen, met name Turkije wordt er gebruik gemaakt van amuletten. Het blauwe oog, zoals op de foto zorgt er voor dat het alle slechte energie en blikken op zich neemt. Deze bescherm oog zie je tegenwoordig op allerlei manieren terugkomen. Zo hebben wij ze weleens in armbanden gezien, als ketting die je om kunt doen en als grote hanger die je thuis kunt ophangen. In India wordt er gebruik gemaakt van een zwarte stip, veelal zet je deze achter je oor of in je nek.

Nazar3

Onze mening

Wij geloven zelf heilig in het geven en krijgen van nazar (boze oog). Dit betekent overigens niet dat wij er dag en nacht mee bezig zijn, maar vaak merken wij aan iemands complimenten of de blik die iemand geeft of het goed bedoeld is of dat het een teken van jaloezie/misgunning is. Het is moeilijk om uit te leggen hoe je dit kunt weten maar dat voel je meestal heel snel, wij merken dat vaak op onze gezondheid en stemming.
Hiermee bedoelen wij dat als wij nazar krijgen, wij ons ineens heel erg down voelen. Dit gebeurt meestal uit het niets zonder een geldige reden. Ook hebben wij meegemaakt wanneer wij samen iets willen doen of een idee delen met anderen dit op de één of andere manier nooit doorgaat.
Volgen jullie het nog? Dus als één van ons iets wilt bereiken in het leven zoals een cursus willen volgen, willen afrijden voor je rijbewijs, opzoek naar een woning, naar een concert gaan en ga zo maar door. Er komt altijd wel iets tussen uit het niets nadat je dit hebt gedeeld met derden. Wij beide hebben geleerd dat wij onze mond moeten houden tegen de menigte, totdat wij iets bereikt hebben. En geloof ons zonder enige belemmeringen lukt het in één keer dan.

Heel veel mensen vinden het boze oog een fabeltje, de één gelooft er heilig in en de ander heeft er weinig mee. Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening rondom dit onderwerp. Geloof jij in het boze oog? En wat doe jij er tegen aan? Laat hieronder jouw mening achter.

Advertenties

5 gedachtes over “Desi Talk

  1. Hello there…Hier een dame met heel wat oogjes in het huis. Ik probeer er niet voor open te staan maar ik heb het boze oogje zelf in de auto. Ik geloof erin maar ik ben er niet mee bezig, snappen we het nog 😉

    Als iemand een compliment geeft waarvan ik denk je meent het echt niet of iets over mijn kinderen zeggen dan krab ik even aan mijn achterwerk (schijnt te werken).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s