Indiase kruiden

Indiase kruiden

Door Madhu – Laatst had ik met mijn collega over Indiase eten en de kruiden die er allemaal ingaan. Dit zette mij aan het denken omdat ik er zelf ook niet bewust van ben, hoeveel kruiden wij niet gebruiken voor een gerecht. Het gebruiken van kruiden gaat automatisch tijdens het koken zonder er stil bij te staan wat er ingaat en waar het goed voor is. Wat betekenen de kruiden voor je gezondheid? Wat zijn de krachten van de kruiden? Om hier antwoord op te geven ben ik gaan rondzoeken op het internet.

Lees hieronder de meest gebruikte kruiden in de Indiase keuken.

Indiase kruiden
Bron

Jeera = Komijn
Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, ook detoxificatie of kortweg detox genoemd. Deze laatste functie draagt er aan bij dat komijn tegen de vorming van kankertumors werkt. Bron

Haldi = Geelwortel, Kurkuma
Voor de goede orde: de plant heet Curcuma, het kruid heet Kurkuma en de werkzame stof in het kruid heet kurkumine. Curcumine vermindert ontstekingsreacties. Het meest bijzondere is dat curcumine tumorcellen blijkt te kunnen remmen in de groei en zelfs te kunnen doden. Bij inwendig gebruik zou curcumine het cholesterolgehalte verlagen en obesitas verminderen. Bron

Adrak = Gember
Zorgt voor een snellere verbranding van calorieën. Heeft een bloeddruk verlagende werking. Bevat extreme eiwit verterende enzymen. oede bron van verschillende mineralen en vitaminen zoals: Vitamine B6, magnesium kalium en koper. Rust voor “rust” in de maag en darmen, bevordert de stoelgang. Gember kan dienen als antioxidant, heft een verdovende werking, goed tegen griep, stress perioden, verkoudheid en werkt slijmoplossend.  Bevat medicinale stoffen: gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol. Bron

Hari mirch/laal mirch = Groene peper (onrijpe) / rode peper
Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten als psoriasis, gordelroos, artritis en ernstige brandwonden. Verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem, stimuleert de productie van goede verteringssappen en helpen af te vallen. Bevatten veel veel caroteen en vitamine C, goede bron van vitamine B6 en zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer, zo versterken ze het immuunsysteem. Stimuleert de capsaïcine pijnreceptoren in de mond en keel. Zorgen ervoor dat slechte cholesterol minder snel hartziekten veroorzaakt. Bron

Laal mirch powder = Red chili powder (rode peper poeder)
Rode pepers zijn zeer rijk aan vitamine C en provitamine A, Helpt tegen Ontsteking, Boost immuniteit, Help tegenerspreiding van prostaatkanker, Helpt maagzweren voorkomen, Lager risico van diabetes type 2, Het is gezegend met een flinke dosis capsaïcine. Deze verbinding, waarvan pepers hun warmte krijgen, kunnen de metabolisme verhogen. Bron

Lasan = Knoflook
Sterke antioxidant (candida), Helpt bloedvaten te ontspannen, Verbetert bloedsomloop, Kan tegen kanker beschermen, Verlaagt cholesterol, Verlaagt hoge bloeddruk. Bron

Garam masala powder = Mengsel van aromatische kruiden.
Omdat de masalapoeder wordt toegevoegd slechts in kleine hoeveelheden, heeft het niet aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. Maar het gebruik van kruidnagels en peperkorrels is bekend ze de digestieve klachten en de immuunfunctie verbeteren. Bron

Dhania = Koriander
Bevat een hoge dosis vitamine K. Ook bevat dit kruid vitamine A, verschillende B-vitaminen (waaronder foliumzuur), vitamine C en E. Het kruid is rijk aan ijzer en magnesium.Goed voor de spijsvertering; het helpt de darmen in hun bewegingen, voorkomt gasvormingen en stimuleert de aanmaak van enzymen die ons helpen om eten te verteren..verder zou koriander goed helpen bij hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid en zorgt het voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel.  Bron

Verder kent de Indiase keuken nog veel meer kruiden maar dat is afhankelijk van het gerecht. Al deze kruiden worden in kleine hoeveelheden gebruikt waardoor het een positieve effect heeft op je gezondheid. Mijn tip die ik wil meegeven is dat je de kruiden met mate moet gebruiken in een gerecht. Bovendien geeft elk kruid een ander smaak geeft aan het gerecht. De bekendste merk in Nederland die deze kruiden (poeder) verkoopt is het merk TRS. Deze kun je o.a. vinden bij de Toko’s en Aziatische winkels. Ik hoop dat jullie een beetje kennis hebben opgedaan over de kruiden en waar zij voor dienen. Ik ben persoonlijk een stuk wijzer geworden.

Maak jij gebruik van Indiase kruiden?

 

Advertenties

5 gedachtes over “Indiase kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s